Schotland

Wandelen in Scottish Borders Schotland

Wandelen vanuit de twee plaatsen Melrose en Yetholm in Scottish Borders over bewegwijzerde paden · Combi-standplaats · Individueel · Hannibal


Ceredigion Ceredigion

Schotse Lowlands

Het zuidelijke deel van Schotland wordt de Lowlands genoemd. Hoewel sommige delen van de Schotse Lowlands zeker zo hoog en zo ruig zijn als de Highlands, heeft deze streek een betere infrastructuur voor dagwandelaars. De stadjes en dorpen zijn er talrijker, ze liggen minder ver uiteen en de meeste zijn met elkaar verbonden door beweg­wijzerde paden.

Hier in het zuidoosten van Schotland, tegen de grens met het Engelse Northumberland, liggen de Scottish Borders. Dit grensgebied kent een rijke wandeltraditie.

Door de Scottish Borders lopen diverse bekende lange-afstand-wandelroutes. Zo is er de coast-to-coast Southern Upland Way. De Saint Cuthbert’s Way is een populaire wandelroute van Melrose naar Holy Island aan de kust van Northumberland. Eén van Engelands bekendste wandelroutes, the Pennine Way, eindigt in het dorp Kirk Yetholm in deze regio.

CeredigionCeredigion

Wandelen

In de Scottish Borders hebben we twee plaatsen gekozen van waaruit u wandelt. Het zijn het stadje Melrose en het dorp Yetholm in the Cheviot Hills. Deze omgeving heeft een rijke cultuurhistorie: oude stadjes, kastelen, abdijen en statige estates omringd door prachtige parken, wisselen elkaar af.

Er zijn wandelingen langs de rivier the Tweed, over het estate van Roxburgh Castle en over de Eildon Hils bij Melrose. In het oostelijker gelegen Yetholm klimt u via de Pennine Way naar de grens met Engeland, struint u door de ‘moors’ in The Cheviot Hills en rust u uit langs vrolijk kabbelende beekjes.

Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. We hebben acht wandelingen voorbereid: vier vanuit Melrose en vier vanuit Yetholm.

De wandelweek start in principe in Melrose. Alleen als dit met de accommodaties beter uitkomt, begint de week in Yetholm. U kiest zelf het aantal wandel­dagen en rust­dagen. Van de helft van de wandelingen is een korte en een lange variant.

CeredigionCeredigion

Accommodatie

In de Scottish Borders hebben we twee plaatsen gekozen van waaruit u wandelt. Het zijn het stadje Melrose en het dorp Yetholm in The Cheviot Hills. Wie met openbaar vervoer in Schotland is aangekomen, kan per bus van Melrose naar Yetholm. 

Melrose is een aardig stadje met pubs en restaurants. Het is vooral bekend vanwege the Melrose Abbey en de mooie Eildon Hills net buiten het plaatsje. In Melrose maken we gebruik van enkele hotels en enkele B&B’s. 

Yetholm bestaat uit twee dorpen – Kirk Yetholm en Town Yetholm – die iets minder dan een kilometer van elkaar liggen aan de voet van The Cheviot Hills. Allebei de dorpen hebben een hotel.

Het verblijf in Melrose en Yetholm is op basis van logies/ontbijt. Alle adressen serveren een uitgebreid full Scottish breakfast waar u een groot deel van de dag op vooruit kunt! Een continental ontbijt is natuurlijk ook mogelijk.

CeredigionCeredigion

Wandelsuggesties

  • Dag 1: Aankomst in Melrose.
  • Dag 2: Langs de Abbey en via de hang­brug over de Tweed loopt u Melrose uit door weilanden en bos­schages naar Earlston, en verder over the Jubilee Walk langs Leader River. 18 km, ↑↓470 m of 9 km, ↑↓250 m.
  • Dag 3: Een wandeling met als lei­draad de Tweed River. 21 km, ↑↓350 m.
  • Dag 4: Door de Eildon Hills ten zuiden van Melrose, de drie toppen rond de 400 meter zijn prominent aanwezig in het land­schap. 17 km, ↑ 610 m.
  • Dag 5: In de ochtend reist u met uw auto of met open­baar vervoer naar Yetholm. Rond­wandeling vanuit Kirk Yetholm naar de heuvelrug in the Cheviots die de grens vormt tussen Engeland en Schotland. 17 km, ↑↓625 m of 14 km, ↑↓350 m.
  • Dag 6: Rondwandeling naar de heuvels Grubbit Law en Wideopen Hill tussen Morebattle en Town Yetholm. 15 km, ↑↓590 m.
  • Dag 7: Rondwandeling vanuit Kirk Yetholm naar de andere kant van the Cheviots en over de grens Engeland in. Sommige delen van deze wandeling gaan niet over paden, enig oriëntatie­vermogen is dan handig. 18 km, ↑↓690 m of 12 km, ↑↓490 m.
  • Dag 8: Vertrek na het ontbijt.

CeredigionSchotland

Wandel­arrangement

Organisatie:
Hannibal reizen
Postbus 92069, 1090 AB Amsterdam, Nederland
Tel. NL: 06 3062 2623
Int.: +31 630 622 623
Website: www.hannibalreizen.nl
Locatie en bereikbaarheid:
Open Google Maps
1050 km van Utrecht
950 km van Antwerpen
Vliegveld: Edinburgh
Arrangement:
Individueel · combi-standplaats
Periode: april t/m oktober
Advertentie:

CeredigionCeredigion

Prijs wandelvakantie

Prijs 2017:
7 nachten / 8 dagen € 470
De prijs is per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen
Inbegrepen:
Logies, ontbijt, Nederlandstalige wandelbeschrijving en ingetekende kaartjes
Niet inbegrepen:
Alle overige kosten, waaronder heen- en terugreis
Toeslag:
Boekingskosten € 15 per party
Verlenging € 66 tot € 68 p.p.p.n.

Voor meer informatie over deze wandelvakantie en om deze te boeken, ga naar Hannibal reizen:
www.hannibalreizen.nl