Portugal

Trektocht Peneda-Gerês Portugal

Trektocht in het groene noorden door in de Minho over 2000 jaar oude Romeinse weg door woeste natuur en rijk cultuur­landschap · Trektocht · Individueel · Oliva Travel


Peneda-Gerês Peneda-Gerês

Nationaal park in de Minho

In het groene noorden van Portugal ligt tegen de Spaanse grens het nationale park Peneda-Gerês; een schitterend berggebied waar het hart van de wandelaar sneller van gaat kloppen. De natuur laat zich hier van haar mooiste en meest veelzijdige kanten zien: woeste bergen bezaaid met graniet, weidse hoogvlaktes en imposante rivier­dalen.

Minstens zo mooi is het uitzonderlijk rijke cultuur­landschap: de fraaie terras­hellingen, de op palen gebouwde graan­schuren, de ommuurde, verharde wandelpaden, de water­molens en de irrigatiekanalen, de uit natuursteen opgetrokken dorpen.

En om het de wandelaar helemaal naar de zin te maken, hebben de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden dwars door de bergen van Gerês een verharde weg aangelegd, de Geira, waarvan grote stukken bewaard zijn compleet met mijlpalen en inscripties. Al lopend over de ingesleten karren­sporen voelt de wandelaar 2000 jaar geschiedenis onder zijn schoenen wegglijden.

Peneda-GerêsPeneda-Gerês

Wandelprogramma

Wandelingen variërend in lengte van 12 tot 22 km. Voor iedereen met een redelijke conditie goed te doen; 4 tot maximaal 8 uur lopen en maximaal 600 m klimmen op een dag. De wandelingen zijn goed bewegwijzerd.

Middelgebergte tot 1500 m, granietbergen, weidse hoogvlaktes met heide, rivierdalen, beekjes  en stuwmeren, akkers, grasweiden en bossen met eiken, kastanjes en aardbeibomen. 

  • Dag 1: Aankomst in Vila do Gerês.
  • Dag 2: Vila do Gerês – Pedra Bela – Vila do Gerês. Een rustige aanloop  met een rondwandeling in het fascinerende granietlandschap van het Gerês gebergte.
  • Dag 3: Vila do Gerês – Campo do Gerês. We steken de planalto over naar de prehistorische nederzetting Cidade de Calcedonia, een intrigerende natuurlijke vesting.

Peneda-GerêsPeneda-Gerês

Accommodaties

Verblijf in comfortabele kamers met wc en douche: familiepension in Vila do Gerês (2 nachten), appartement in Campo do Gerês (3 nachten), casa rural in Lobios/Spanje (2 nachten) en karakteristiek landhuis in Balança (1 nacht).

Het noordwesten heeft een gematigd maritiem klimaat met een koeler voor- en najaar dan elders in Portugal en aangenaam warme zomers. In de zome­rmaanden is het overwegend droog, de meeste regen valt van oktober tot mei.

Peneda-GerêsPeneda-Gerês

Wandelprogramma (vervolg)

  • Dag 4: Cutelo – Campo do Gerês. We lopen over natuurstenen paden onder graanschuren door, langs akkers met maïs en grasland met lichtbruine koeien.
  • Dag 5: St. Isabel do Monte – Campo do Gerês. Van het hooggelegen St. Isabel do Monte lopen we over het dak van de Serra terug naar Campo.
  • Dag 6: Campo do Gerês – Lobios/Spanje. We volgen de Romeinse weg naar de Spaanse grens. Het pad doorkruist een bosgebied met bijzondere eiken. Het sfeervolle gastverblijf in Lobios was ooit een tolhuis.
  • Dag 7: Rustdag. Mogelijkheid om een korte wandeling te maken, het dorp Lobios te bezoeken of de thermale baden.
  • Dag 8: Covide – Balança. De Romeinse weg volgt de natuurlijke rondingen van de heuvels. De romantische quinta de Balança is een voornaam landhuis met een inrichting uit vervlogen tijden.
  • Dag 9: Terugreis. Ontbijt en terugreis.

Peneda-GerêsPeneda-Gerês

Wandel­arrangement

Organisatie:
Oliva Travel
Amsterdam, Nederland
Tel. NL: 020 771 4135
Int.: +31 207 714 135
Website: www.olivatravel.nl
Locatie en bereikbaarheid:
Open Google Maps
2000 km van Utrecht
1900 km van Antwerpen
Vliegveld: Porto
Arrangement:
Individueel · trektocht
Begin Vila do Gerês, einde Balança
Periode: 1 april – 1 november
Advertentie:

Peneda-GerêsPeneda-Gerês

Prijs wandelvakantie

Prijs 2017:
8 nachten / 9 dagen, prijs per persoon
2 personen, twee­persoons­kamer € 595
3 personen, driepersoons­kamer € 580
4 personen, 2 x twee­persoons­kamer € 570
Inbegrepen:
Logies, ontbijt, 8x diner, transport van bagage, lokale transfers, Nederlandstalige wandelbeschrijvingen, stafkaarten 1:25.000, geografische en cultuurhistorische informatie
Niet inbegrepen:
Alle overige kosten, waaronder heen- en terugreis
Toeslag:
€ 20 reserveringskosten per boeking

Voor meer informatie over deze wandelvakantie en om deze te boeken, ga naar Oliva Travel:
www.olivatravel.nl