Portugal

Groepsreis in Portalegre Portugal

Groepsreis in de Alto Alentejo aan de voet van natuur­park Serra de São Mamede bij het oude vesting­stadje Castelo de Vide · Standplaats · Groepsreis · Quinta do Pomarinho


Alentejo Alentejo

Wandelvakantie met groep

Quinta do Pomarinho ligt in Midden-Portugal in de Alto Alentejo aan de voet van het natuurpark Serra de Sao Mamede, vlakbij de Spaanse grens. Het is een bijzondere plek voor wandelaars, natuur- en cultuurliefhebbers, vogelaars, kunstenaars en rustzoekers.

In de Alentejo ligt op bijna iedere heuveltop langs de Spaanse grens een versterkt vestingstadje. De ANWB-gids beschrijft Castelo de Vide (5 km) als het best bewaarde middeleeuwse vestingstadje van Portugal. Verder zijn er schilderachtige meren en Romeinse overblijfselen. Zo is er een Keltisch Roundhouse en een middeleeuwse dorsvloer bij de buren, een antar naast de deur, en megalieten in de nabije omgeving.

Op Pomarinho treft u in elk seizoen bijzondere gasten aan: hop, ijsvogel, nachtegaal, bijeneter, ooievaar, groene boomkikker, vuurbuiksalamander, water­schildpad, zoetwaterkreeft, vos, marter, das en lynx. Tijdens de wandelingen staat het genieten van de natuur en de plaatselijke cultuur boven de wandelprestatie.

AlentejoAlentejo

Wandelen

Quinta do Pomarinho ligt aan de voet van de heuvels van het natuurpark Serra de São Mamede. Het loopt in hoogte op tot 1025 m en strekt zich 40 km naar het zuiden uit langs de Spaanse grens. Het natuurpark wordt gezien als een groen eiland in een verder dorre en rotsige streek. U ontdekt hier al wandelend dat bossen met kurkeiken, steeneiken en kastanjes worden afgewisseld met aardbeistruiken, brem, zonneroosje of hei.

De fauna van het natuurpark is zeer interessant. Als u geluk heeft  ziet u een havikarend, een oehoe of een slangenarend op jacht naar een wipneusadder. Het is ook het jachtterrein van de grijze wouw en er zitten wel drie soorten gieren; monniksgier, aasgier en de vale gier.

U maakt vijf (rond)wandelingen met de groep in en rondom het natuurpak Serra Sao Mamede. Op een facultatieve dag is er gelegenheid om te ontspannen of de streek verder ontdekken. De afstand (12-18 km) en zwaarte van de wandelingen worden afgestemd aan het niveau en de wensen van de deelnemers.

AlentejoAlentejo

Quinta do Pomarinho

Het landgoed Pomarinho ligt op 450 m hoogte en bestaat uit 25 ha grasland, en vrucht - en olijfboom­gaarden en kurkeiken. Op de biologische boerderij zijn koeien, katten en kippen. Een vers eitje hoort erbij. Als gast kunt u vrij proeven van de druiven en vijgen.

Dwars over het landgoed loopt een beekje dat in de late zomer droog staat. Diverse bronnen leveren vers water voor mensen, dieren, tuinen en zwembassin. En er is een meertje. De energie wordt opgewekt met zonnepanelen en een kleine wind­molen.

Het natuurvriendenhuis Casa Antiga biedt plaats aan 12 personen. Het heeft een gemeenschappelijke keuken en nieuwe sanitaire voorzieningen. Het vakantiehuisje Casa Redonda biedt plaats aan 2 personen. De voormalige stallen van Casa Antiga zijn omgebouwd tot 2 éénkamer­appartementen ieder voor 2 tot 4 personen. U kunt ook kamperen.

Iedereen helpt een handje mee bij het tafeldekken en in- en uitruimen van de vaatwasser.

AlentejoAlentejo

Wandelprogramma

  • Aankomst op Quinta do Pomarinho.
  • Bezoek aan het middeleeuwse stadje Castelo de Vide, 4 uur.
  • Rondwandeling bij Montalvão bij de rivier O Sever, 4 uur.
  • Parkrondwandeling over oude smokkelpaden bij Galegos, 4 uur.
  • Facultatieve dag: wandelen, fietsen, zwemmen of hangmatten...
  • Naar  het stroomgebied van Ribeira de Nisa en door het kurkeikenbos, 4 uur.
  • Van het monumentale middeleeuwse stadje Marvão, dat als een arendsnest boven op de berg is gesitueerd, door de heuvels van Ura naar Pomarinho, 4 uur.
  • Vertrek Pomarinho.

AlentejoAlentejo

Wandel­arrangement

Dit arrangement is vervallen

AlentejoAlentejo

Prijs wandelvakantie

Dit arrangement is vervallen

Voor meer informatie over deze wandelvakantie en om deze te boeken, ga naar Quinta do Pomarinho:
www.wandelvakantiesportugal.nl