Frankrijk

Wandelen in de Ariège Frankrijk zuid

Rust en ruimte in de Vallée de Salat in de Franse Pyreneeën, keuze uit wandelen in de bergen of juist door de valleien · Standplaats · Individueel · Hannibal Reizen


Ariege Ariege

Franse Pyreneeën: rust en ruimte

Tussen de Atlantische Oceaan en de Middel­landse Zee ligt de meer dan 400 km lange berg­keten van de Pyreneeën. Deze vormt de natuurlijke grens én de staats­grens tussen Frankrijk en Spanje.

De bergen reiken tot ver boven de 3000 m en vormen een moeilijk te nemen barrière tussen beide landen. Alleen herders staken vroeger met hun kudden de bergen over, op weg naar de zomer­weiden. De paden die zij gebruikten zijn nog steeds intact en voeren over de mooiste passen.

Aan de Franse kant in het centrale gedeelte van de Pyreneeën ligt de Ariège. Het is een dunbevolkte landstreek met langgerekte, smalle dalen en kleine boerendorpen. Men beschouwt de Ariège als een van de ruigste delen van de Franse Pyreneeën.

Door het gebied stroomt de rivier de Salat, die haar oorsprong vindt op de flanken van Mont Rouch (2868 m). In de achttien valleien van de Salat en haar zij­rivieren bedrijven de boeren nog klein­schalige land­bouw. De voornaamste producten zijn hooi, kaas en honing. Deze regio is bij Fransen en zeker bij Nederlanders nog vrij onbekend en vormt een prachtig decor voor een heerlijke wandel­vakantie.

AriegeAriege

Wandelen

Bij deze wandelvakantie heeft u keuze uit tochten variërend van enkele uren tot ruim acht uur lopen. Ook de hoogte­verschillen lopen sterk uiteen, van enkele honderden meters tot soms wel 1150 meter. In het voor­jaar kan er op de hogere paden nog sneeuw liggen. De meeste paden zijn echter vanaf begin juni begaanbaar.

De zwaardere tochten voeren door bergachtig terrein tot een hoogte van meer dan 2200 meter. Deze brengen u onder andere van het Cirque de Cagateille naar de berg­meren boven het Cirque (Etang d'Hillette en Alet).

Misschien wilt u het liever wat rustiger aan doen en kiest u voor wandelingen in een van de vele valleien. De paden voeren er langs weilanden en riviertjes, tussen hulst­hagen, door eiken­bossen en dorpen. Aan u de keuze.

  • Dag 1: aankomst in het hotel, vóór het diner
  • Dag 2: cirkeltocht rondom de berg Cos (4 uur)
  • Dag 3: dorpentocht vanuit Oust (4½ of 6 uur)
  • Dag 4: bergmeertjes boven Col de la Core (4 of 8 uur)
  • Dag 5: circuittocht vanuit Pentussa (5½ uur)
  • Dag 6: Cirque de Cagateille (1½ tot 7½ uur)
  • Dag 7: circuittocht door het dal van de Alet (3 uur)
  • Dag 8: vertrek ná het ontbijt

Accommodatie

In Seix, een van de dorpen aan de rivier Salat, bent u te gast bij een Frans/Italiaans stel. De ruime kamers hebben een eigen badkamer met douche en wc. Een groot deel van het jaar kunt u 's avonds aangenaam dineren op het terras aan het pleintje voor het hotel.

Organistie:
Hannibal Reizen
Postbus 92069, 1090 AB Amsterdam, Nederland
Tel. NL: 06 3062 2623
Int.: +31 630 622 623
Nederlands gesproken
Website: www.hannibalreizen.nl
Eigen vervoer noodzakelijk
Arrangement:
Individueel · standplaats
Periode: eind mei – eind oktober
Aankomstdag naar keuze
Advertentie:

Voor meer informatie over deze wandelvakantie en om deze te boeken, ga naar Hannibal Reizen:
www.hannibalreizen.nl