Frankrijk

Wandelen in de Creuse Frankrijk zuid

Wandelen in de voetsporen van Zizim vanuit chambres d’hôtes in de plaatsen Moutier-Malcard en Bourganeuf · Combi-Standplaats · Individueel · Veï Lou Quéri


Creuse Creuse

In de voetsporen van prins Zizim

De Creuse is het noordelijkste departement van de Limousin en wordt dikwijls het groene hart van Frankrijk genoemd. Hier is nog de echte Franse ‘campagne’. In het heuvelige coulissenlandschap liggen verstilde dorpen en kleine stadjes. De bewoners hebben nog tijd voor gastvrijheid en een praatje.

Je begint in het noorden van de Creuse waar je verblijft in het maison de caractère Veï Lou Quéri in Moutier-Malcard. Ron vertelt je alles over de wandelingen, Corrie verwent je met heerlijke maaltijden. Na vier nachten ga je naar het zuiden. Hoewel het maar een uur rijden is verandert halfweg de omgeving: de bossen worden serieuzer, de heuvels volwassener en er wonen zo mogelijk nog minder mensen.

Vlakbij het bezienswaardige stadje Bourganeuf ligt de Cisterciënser Abbaye du Palais van Saskia en Martijn waar je drie nachten verblijft. Hier is Saskia de wandelspecialist en geniet je van de culinaire hoogstandjes van Martijn.

CreuseCreuse

Wandelen

Niet alleen de schilder Monet en de schrijfster George Sand waren verliefd op de Creuse; ook de Ottomanen onder aanvoering van sultan Mehmet II lieten er in de 15e eeuw – tevergeefs – hun oog op vallen. Zijn jongste zoon Zizim verbleef drie jaar in de Creuse, afwisselend in Bourganeuf en Moutier-Malcard.

Je kunt zes dagen wandelen aan de hand van kaarten, route­beschrijvingen en uitleg, zelfs op de dag dat je verhuist. Natuurlijk staat het je vrij ook iets anders te doen; er is genoeg te beleven. Bij beide accommodaties kan je desgewenst een lunchpakket bestellen. Het is mogelijk het arrangement in te korten of te verlengen.

In de hele Creuse zijn meer dan 2500 km uitgezette wandel­routes. Uw gastgevers zetten daarnaast zelf een groot aantal routes uit, van 1 tot 6 uur. De routes geven een goed beeld van de Creuse, van de rijke geschiedenis, uitbundige flora en fauna, en met mooie uitzichtspunten. Je wandelt in de stroomgebieden van de riviertjes (Petite) Creuse en Thaurion. Route­beschrijvingen en topografische kaarten zijn op beide locaties voorhanden, evenals deskundig advies.

CreuseCreuse

Twee chambres d'hôtes

De Nederlandse eigenaren van deze twee chambres d’hôtes vertrokken ongeveer gelijktijdig naar Frankrijk en voelen zich daar inmiddels zeer thuis. Beide accommodaties hebben vijf comfor­tabele kamers met privé-badkamer, een bibliotheek en self service­bar.

Bij Veï Lou Quéri beschik je verder over een eetkamer, zitkamer en grote tuin. L’Abbaye du Palais biedt je de petit salon, de grand salon met reusachtige open haard en een biljartkamer. Er is bovendien een verwarmd zwembad op het 5½ ha grote domein.

Je eet vijf avonden bij de gastgezinnen (waar is afhankelijk van de dag van aankomst). De twee resterende avonden eet je in een van de restaurantjes in de buurt, of je besluit toch 'thuis' te eten als er die avond wordt gekookt

CreuseCreuse

Wandelsuggesties

  • Circuit de Bois Lamy: Inlooproute langs weiden en kabbelende beekjes, en door het bos met de Toren van Zizim, 11 km.
  • Circuit des deux Vallées: Door de vallei van het riviertje la Petite Creuse. Besloten plekjes, prachtige vergezichten en verstilde gehuchten, 18 km.
  • Circuit de Champsanglard: Langs twee mooie dorpen, het riviertje de Creuse en de Gorges van Anzème met de mysterieuze duivelsbrug, 16 km.
  • Circuit de Bourganeuf: Route met veel uitzichtspunten, langs weiden en door bossen naar Bourganeuf met de prachtig gerestaureerde Toren van Zizim,  12½ km
  • Circuit de Martin Nadaud: Een beroemd metselaar van de Creuse, maar ook vakbondsman en staatsman. Deze route toont je zijn geboortehuis, en ook de historie van de metselaars en de bijzondere enorme granieten keien in het landschap, 11 km.

CreuseFrankrijk

Wandel­arrangement

Accommodatie:
Veï Lou Quéri
Chambres et table d'hôtes
Moutier-Malcard, Frankrijk
Tel. Fr: +33 555 806 608
Nederlands gesproken
Website: www.wandelen-in-frankrijk.net
Locatie en bereikbaarheid:
Open Google Maps
825 km van Utrecht
675 km van Antwerpen
Station: Châteauroux (60 km)
Arrangement:
Individueel · Combi-standplaats
Periode gehele jaar, maar beperkt in juli en augustus
Aankomstdag naar keuze
Advertentie:

CreuseCreuse

Prijs wandelvakantie

Prijs 2019:
7 nachten / 8 dagen € 445
De prijs is per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Inbegrepen:
Logies, ontbijt, 5 × avondmaaltijd incl wijn, thee bij thuis­komst, gebruik van wandelkaart en route­beschrijving, haal- en brengservice bij sommige wandelingen.
Niet inbegrepen:
Alle overige kosten, waaronder heen- en terugreis
Toeslag:
Eénpersoons­kamer € 165
Lunchpakket € 8

Voor meer informatie over deze wandelvakantie en om deze te boeken, ga naar Veï Lou Quéri:
www.wandelen-in-frankrijk.net