Duitsland

Trektocht Rennsteig Duitsland

Trektocht de Rennsteig voert over de kam en de hoogste toppen van het Thüringer Wald en Thüringer Schiefergebirge · Trektocht · Individueel · Thüringer Wald wandelreizen


Rennsteig Rennsteig

De kamweg over het Thüringer Wald

Het Thüringer Wald is een middelgebergte in het zuiden van de deelstaat Thüringen dat zich als een langgerekte richel van Eisenach zuidoostwaarts uitstrekt in de richting van Hof. Aan de voet van het gebergte in Hörschel start de Rennsteig op slechts 196 m. De hoogste toppen raken tot aan de duizend meter grens. Het gebergte is bijna 170 km lang en gemiddeld 40 km breed en heeft een oppervlakte zo groot als de provincie Overijssel.

Kamwegen zijn ontstaan in de middeleeuwen. Handelaren reisden met paard en wagen en het bleek minder inspannend om eenmaal naar de kam van het gebergte te stijgen en daar de kam te volgen, dan in het heuvelland rond het gebergte steeds weer heuvel op en heuvel af te moeten.

Zo is de Rennsteig al in de geschiedenisboeken terug te vinden sinds 1330 en is daarmee het oudste wandelpad van Duitsland. De Rennsteig is zowel verbindingsweg als scheidingsweg. Het is de verbindingsweg tussen de talrijke pasovergangen. Het is een waterscheiding tussen de stroomgebieden van de rivieren Weser, Rijn en Elbe.

RennsteigRennsteig

Wandeltrektocht

Dit wandelpad voert over de kam en de hoogste toppen van het Thüringer Wald en Thüringer Schiefergebirge dat helemaal tot beschermd gebied (Naturpark) verklaard is. U wandelt door bossen en schitterende bergweiden, langs bergmeertjes en beschermde bergmoerassen, verrassende vergezichten en vele historische grensstenen die het culturele en politieke verleden van Duitsland documenteren. Veel van deze plaatsen zijn verbonden met sagen en legenden, zijn plaats van handeling in een beroemde roman of een opera.

De Rennsteig is in 2008 door de Duitse koepelorganisatie voor wandelen – Deutsche Wanderverband – gecertificeerd als kwaliteitswandelpad: Qualitätswanderweg Wanderbares Deutschland. Dit keurmerk garandeert een interessante en afwisselende wandelvakantie over goede wandelpaden.

RennsteigRennsteig

Accommodatie

U overnacht in comfortabele hotels en herbergen die zoveel mogelijk een officiële drie-sterren classificatie hebben. U krijgt altijd een kamer met eigen badkamer met douche en wc. Het arrangement wordt geboekt op basis van logies met ontbijt. Lunchpakketten of lunches en warme maaltijden kunt u onderweg genieten of met uw gastverblijf ter plaatse regelen. In de accommodaties wordt Duits gesproken.

De organisatoren wonen in Thüringen in de nabijheid van de Rennsteig en spreken Nederlands.

RennsteigRennsteig

Wandelprogramma

De Rennsteig is totaal 168 km en is te boeken in 6, 8, 9 of 10 etappes. Afhankelijk van de keuze van het aantal etappes varieert de lengte van 17 tot 27 kilometer per dag en tot 500 m stijgingen per dag.

De wandeltocht begint in Hörschel bij Eisenach (geboorteplaats van J.S. Bach) en eindigt in Blankenstein aan de Saale (kort voor de Tsjechische grens.) De eerste 34 km stijgt de Rennsteig langzaam het gebergte in naar 916 m. Daarna blijft u op of rond de kam van dit gebergte lopen met relatief weinig hoog­teverschillen. De laatste 11 km daalt u van het gebergte (725 m) naar het dal van de rivier de Saale (415 m) af.

Onderweg komt u langs de wintersportplaats Oberhof met bergbotanische tuin en kuuroord Masserberg. Maar u bent grotendeels in de rust en stilte van de natuur. In de maand juni zijn de bergweiden fraai versierd met talrijke bloemensoorten. U kruist historische paswegen, vaak met herberg op de kam. In het midden wandelt u door het Unesco natuurreservaat Vessertal. Vrijwel ongemerkt gaat het Thüringer Wald over in het Thüringer Schiefergebergte en later het Frankenwald.

RennsteigDuitsland

Wandel­arrangement

Organisatie:
Thüringer Wald wandelreizen
Familie van Eck - van Marle
Langenbach, Thüringen, Duitsland
Tel. Du: +49 3687 438 584
Nederlands gesproken
Website: www.thueringer-wald.nl
Locatie en bereikbaarheid:
Open Google Maps
475 km van Utrecht
500 km van Antwerpen
Station: Hörschel-Eisenach
Arrangement:
Individueel · trektocht
Begin Hörschel, eind Blankenstein
Periode: mei t/m oktober
Hond in overleg welkom
Gps-tracks beschikbaar
Advertentie:

RennsteigRennsteig

Prijs wandelvakantie

Prijs 2018:
6 etappes/7 nachten/8 dagen € 549
7 etappes/9 nachten/10 dagen € 599
9 etappes/10 nachten/11 dagen € 739
10 etappes/11 nachten/12 dagen € 785

De prijs is per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Inbegrepen:
Logies, ontbijt, wandelkaart, Nederlandstalige route­beschrijving, bagagevervoer
Niet inbegrepen:
Alle overige kosten, waaronder heen- en terugreis
Toeslag:
Hond € 5 p.d.
Topografische kaartenset Rennsteig 1:50.000 € 6.50
Taxi Blankestein – Eisenach € 200
Idem openbaar vervoer € 31 p.p.

Voor meer informatie over deze wandelvakantie en om deze te boeken, ga naar Thúringer Wald wandelreizen:
www.thueringer-wald.nl